Tüm yazılımı MKK ARGE Merkezi tarafından gerçekleştirilen, XBRL tabanlı, yabancı dil destekli yeni KAP 4.0 önemli bazı altyapı değişiklikleri içeriyor.
Kamu Aydınlatma Platformu 4.0
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun (KAP) işletimini devraldığı 17 Mart 2014 tarihinden sonra başlattığı KAP 4.0 projesi ile uluslararası standartları da takip ederek, ARGE merkezinin ve iş birimlerinin yoğun çalışması sonunda yenilenen yeni KAP versiyonunu devreye aldı.
Tüm yazılımı MKK ARGE Merkezi tarafından gerçekleştirilen, XBRL tabanlı, yabancı dil destekli yeni KAP (4.0) önemli bazı altyapı değişiklikleri içeriyor. KAP, temel olarak Platforma üye olan kuruluşların bildirimlerini ilettiği ve bu bildirimlerin yayınlandığı iki ana uygulamadan oluşan web tabanlı bir platformdur.
İstanbul Finans Merkezi Eylem Planı
İstanbul Finans Merkezi Eylem Planı projelerinden biri olarak da öne çıkan yeni KAP, piyasalarımızın rekabet gücünün artırılmasına hizmet ederek, KAP verilerinin analize uygun hale getirilmesini amaçlamakta, uçtan uca otomasyonun sağladığı avantajlar ve çoklu dil desteği ile yurtdışı piyasalarla entegrasyonu hızlandırmayı ve bu konudaki önemli bir eksikliği gidermeyi amaçlamaktadır. KAP bildirim ve KAP yayın uygulamaları güvenlik başta olmak üzere farklı gereksinimler nedeniyle birbirinden bağımsız altyapılarda hazırlanmıştır. Bildirim uygulamasının en önemli özelliği verilerin güvenli bir şekilde kullanıcıdan alınması ve XBRL (Extensible Business Reporting Language – Genişletilebilir İşletme Raporlama Dili) altyapısında saklanmasıdır.
XBRL’in KAP 4.0 da Kullanımı
KAP 4.0 projesinde, veri alım/aktarım altyapısı tamamen XBRL
standartlarına uygun olarak kurgulanmıştır. XBRL Konsorsiyumu tarafından geliştirilen XBRL standardı ile işletmelere ait bilgiler önceden belirlenerek, neyin nasıl raporlanacağına ilişkin standartlar oluşturulmakta
ve daha sonra bu standartlara göre bilgiler etiketlenmektedir. Böylece veriler çeşitli bilgisayar programları vasıtasıyla okunup analiz edilebilmekte ve aynı veri havuzundan çok çeşitli içerik ve boyutlarda birçok rapor üretmeye elverişli bir ortam hazırlanmış olmaktadır. Yeni KAP’ta finansal tablolar, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından ilan edilen 2016 TMS XBRL Taksonomisi’ne uygun olarak ilan edilecektir.
Türkiye’de bir ilk
Türkiye’de ilk kez bu çapta kullanılacak XBRL altyapısı ile bildirimlerin tümü bu formata uygun olarak yayımlanacak, gelişmiş etiketleme sistemi ile veri özellikleri kolaylıkla takip edilecek, yayınlanan finansal verilerin hazırlanması, tekrar kullanımı, rapor hazırlanması ve verilerin analizi son derece kolaylaşacaktır. Kullanım Kolaylığı KAP üyesi şirketler, belirli kurallar çerçevesinde uygulamada yer alan bildirim şablonları vasıtasıyla bildirimlerini girebildikleri gibi, finansal raporları sistem üzerinden edinecekleri excel şablonlarını kullanarak da bildirimde bulunabileceklerdir. Sistem altyapısının sağladığı XBRL dönüştürücü fonksiyon kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
KAP 4.0 Sistem Performansı
Bildirim sistemleri, düzenleyici otoritelerin belirlemiş olduğu son bildirim tarihlerine yakın zamanlarda çok daha yoğun kullanılmaktadır. Eski KAP sisteminde birçok kullanıcı tarafından aynı anda bildirim göndermeye çalışılması durumunda sistem son derece yavaşlamakta olduğundan yeni sistemde bu gibi olumsuzluklar giderilmeye çalışılmıştır. Özellikle Finansal Rapor bildirimlerinin yoğunlukla yapıldığı ve ciddi derecede işlem gücü gerektiren bu zamanlarda dahi, Platform sorunsuz çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Platformun yayın sitesi ise tamamen farklı bir altyapı ile geliştirilmiş olup, yüksek performans ihtiyacı ön planda tutulmuştur. Platform, zaman içerisinde artması muhtemel performans ihtiyacını karşılayabilecek şekilde ve ölçeklendirilebilir bir mimaride kurulmuştur.
KAP 4.0 Çoklu Dil Desteği
Bildirim ve yayın sistemlerinin arayüzleri çoklu dil desteğine sahiptir. Güncel durum itibariyle Platformda Türkçe ve İngilizce dil desteği bulunmakla birlikte yeni bir dil desteği de kolaylıkla eklenebilir
durumdadır.
KAP 4.0 Hak Kullanım Süreçleri
Sistemde hak kullanım süreçleri de yer almakta olup, ve SWIFT ISO 20022 standardına uygun bir mesajlaşma ile Merkezi Saklama Kuruluşları ile entegrasyon sağlanabilmektedir. Sistemde hak kullanım verileri de analiz edilebilir şekilde tutulmakta ve kamuya Hak kullanım takvim bilgilendirmesi yapılmaktadır. Şirketler dışında düzenleyici kurumlar da yetkileri dahilinde, şirketlerin Hak kullanım süreçlerine ilişkin bildirim gönderebilmektedir.
KAP 4.0 Veri Dağıtımı
Sistemde yer alan verilere tek bir merkezden kolay ve hızlı erişim
sağlanmaktadır. Veri yayın kuruluşları, yayınlanan bildirimleri web servis entegrasyonu ile kendi sistemlerine aktarabilmektedirler. Veriler, XBRL’den üretilmiş ve işlenebilir bir şekilde sunulduğu gibi, sadece görsel amaçlı html olarak da iletilmektedir.