Bitcoin
$ 97,818
Bitcoin
3,374,467
blockchain teknolojisi

BlockChain Nedir? Blockchain temel Bilgileri

Blockchain tam anlamıyla sadece bir blok zinciridir. Bu bağlamda “blok” ve “zincir” kelimelerini söylediğimizde, aslında halka açık bir veri tabanında (“zincir”) saklanan dijital bilgilerden (“blok”) bahsediyoruz.

Son on yıldır bankacılık, yatırım veya kripto para birimini takip ediyorsanız, Bitcoin ağının arkasındaki kayıt tutma teknolojisi olan “blockchain” e aşina olabilirsiniz. Blockchain hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışırken, muhtemelen şöyle bir tanımla karşılaştınız: “blockchain dağıtılmış, merkezi olmayan, halka açık bir defterdir.”

Blockchain nedir?

Bu teknoloji bu kadar karmaşıksa, neden “blockchain” diyoruz? En temel düzeyde, blockchain tam anlamıyla sadece bir blok zinciridir, ancak bu kelimelerin geleneksel anlamında kullanıldığı gibi değildir. Bu bağlamda “blok” ve “zincir” kelimelerini söylediğimizde, aslında halka açık bir veritabanında (“zincir”) saklanan dijital bilgilerden (“blok”) bahsediyoruz.

Blockchain üzerindeki “bloklar” dijital bilgi parçalarından oluşur. Dikkat çeken üç bölümü vardır:

  1. Bloklar, Amazon’dan en son satın aldığınız tarih, saat ve dolar tutarı gibi işlemler hakkında bilgi depolar. (NOT: Bu Amazon örneği açıklayıcı satın alımlar içindir; Amazon perakende satış, bu yazıdaki gibi bir blockchain prensibi üzerinde çalışmaz)
  2. Bloklar, işlemlere kimlerin katıldığı hakkında bilgi depolar. Amazon’dan ürün satın almanız için bir blok, adınızı Amazon.com, Inc. ( AMZN ) ile birlikte kaydedecektir . Gerçek adınızı kullanmak yerine, satın alma işleminiz, benzersiz bir “dijital imza” gibi bir kullanıcı adı gibi herhangi bir tanımlayıcı bilgi olmadan kaydedilir.
  3. Bloklar, onları diğer bloklardan ayıran bilgileri saklar. Siz ve benim gibi birbirimizi birbirinden ayıracak isimlerimiz var, her blok, onu diğer tüm bloklardan ayırmamızı sağlayan “karma” adı verilen benzersiz bir kod saklar. Hash, özel algoritmalar tarafından oluşturulan kriptografik kodlardır. Diyelim ki Amazon’da yeni bir satın alma işlemini yaptınız, yeni işleminizin ayrıntıları önceki satın alma işleminizle neredeyse aynı görünse de, benzersiz kodları nedeniyle blokları birbirinden ayırabiliriz.

Yukarıdaki örnekteki blok Amazon‘dan tek bir satın alma işlemini saklamak için kullanılırken, gerçek biraz farklı. Bitcoin blok zincirindeki tek bir blok aslında 1 MB’a kadar veri depolayabilir. İşlemlerin büyüklüğüne bağlı olarak, tek bir blok tek bir çatı altında birkaç bin işlem barındırabilir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Bir blok yeni verileri depoladığında blok zincirine eklenir. Blockchain, adından da anlaşılacağı gibi, birbirine bağlı birden fazla bloktan oluşur. Bununla birlikte, bir bloğun blockchain’e eklenmesi için dört şeyin olması gerekir:

  1. Bir işlem gerçekleşmelidir. Dürtüsel Amazon satın alma örneğinizle devam edelim. Birden fazla ödeme istemine aceleyle tıkladıktan sonra, daha iyi bir karara yönelip bir satın alma işlemi yaparsınız. Yukarıda tartıştığımız gibi, birçok durumda bir blok potansiyel olarak binlerce işlemi gruplandıracaktır, bu nedenle Amazon satın alımınız diğer kullanıcıların işlem bilgileriyle birlikte blokta paketlenecektir.
  2. Bu işlem doğrulanmalıdır. Bu satın alma işlemini yaptıktan sonra işleminizin doğrulanması gerekir. Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu, Wikipedia veya yerel kütüphaneniz gibi diğer kamuya açık bilgi kayıtlarında, yeni veri girişlerini denetlemekten sorumlu biri var. Ancak blockchain ile bu iş bir bilgisayar ağına bırakılır. Amazon’dan alışveriş yaptığınızda, bu bilgisayar ağı, işleminizin söylediğiniz şekilde gerçekleştiğini kontrol etmek için acele eder. Yani, işlemin süresi, dolar tutarı ve katılımcılar dahil olmak üzere satın alma ayrıntılarını doğrularlar. (Bu işlem bir saniye gibi kısa bir sürede gerçekleşir.)
  3. Bu işlem bir blokta saklanmalıdır. İşleminiz doğru olarak onaylandıktan sonra yeşil ışık yanar. İşlemin dolar tutarı, dijital imzanız ve Amazon’un dijital imzası bir blokta saklanır. Orada, işlem büyük olasılıkla yüzlerce, ya da binlerce, buna benzer diğerlerine katılacak.
  4. Bu bloğa bir karma verilmelidir. Kanatlarını kazanan bir meleğin aksine, bir bloğun tüm işlemleri doğrulandıktan sonra, karma adı verilen benzersiz, tanımlayıcı bir kod verilmelidir. Blok, blok zincirine eklenen en son bloğun karmasını da verir. Karma olduktan sonra, blok blok zincirine eklenebilir.

Bu yeni blok, blockchain’e eklendiğinde, herkesin rahatça görmesi için dünyaya açık hale gelir. Bitcoin’in blok zincirine bakarsanız, işlem verilerine eriştiğinizi ve bloğun ne zaman (“Zaman”), nerede (“Yükseklik”) ve kimin (“Geçiş Yaptığı”) blok zincirine eklendi.

Blockchain Özel mi?

Herkes blockchain içeriğini görüntüleyebilir, ancak kullanıcılar bilgisayarlarını blockchain ağına düğüm olarak bağlamayı da seçebilirler . Bunu yaparken, bilgisayarları yeni bir blok eklendiğinde otomatik olarak güncellenen blok zincirinin bir kopyasını alır; bu, yeni bir durum gönderildiğinde canlı bir güncelleme sağlayan bir Facebook Haber Yayını gibi bir şeydir.

Blockchain ağındaki her bilgisayarın kendi blockchain kopyası vardır, yani binlerce veya Bitcoin durumunda aynı blockchain’in milyonlarca kopyası vardır. Blockchain’in her kopyası aynı olsa da, bu bilgileri bir bilgisayar ağına yaymak, bilginin manipüle edilmesini zorlaştırır. Blockchain ile, manipüle edilebilecek olayların tek bir kesin açıklaması yoktur. Bunun yerine, bir bilgisayar korsanının ağdaki blok zincirinin her kopyasını manipüle etmesi gerekir. Blockchain’in “dağıtılmış” bir defter olması ile kastedilen budur.

Bununla birlikte, Bitcoin blok zincirine baktığınızda, işlem yapan kullanıcılar hakkında kimlik bilgilerine erişiminizin olmadığını fark edeceksiniz. Blockchain’deki işlemler tamamen anonim olmasa da, kullanıcılar hakkındaki kişisel bilgiler dijital imzaları veya kullanıcı adları ile sınırlıdır.

Bu önemli bir soruyu gündeme getiriyor: Blockchain’e kimin blok eklediğini bilmiyorsanız, blockchain’e veya onu destekleyen bilgisayar ağına nasıl güvenebilirsiniz?

Blockchain Güvenli mi?

Blockchain teknolojisi, güvenlik ve güven konularını çeşitli şekillerde açıklar. İlk olarak, yeni bloklar her zaman doğrusal ve kronolojik olarak saklanır. Yani, her zaman blok zincirin “sonuna” eklenirler. Bitcoin’in blok zincirine bakarsanız, her bloğun zincir üzerinde “yükseklik” adı verilen bir konumu olduğunu görürsünüz. 

Ocak 2020 itibariyle, bloğun yüksekliği 615.400’ü aşmıştı.

Blok zincirinin sonuna bir blok eklendikten sonra, geri gitmek ve bloğun içeriğini değiştirmek çok zordur. Çünkü her blok, kendisinden önceki bloğun karmasıyla birlikte kendi karmasını içerir. Karma kodlar, dijital bilgileri bir sayı ve harf dizisine dönüştüren bir matematik işlevi tarafından oluşturulur. Bu bilgiler herhangi bir şekilde düzenlenirse, karma kodu da değişir.

İşte bu yüzden güvenlik açısından önemlidir. Bir bilgisayar korsanının işleminizi Amazon’dan düzenlemeyi denediğini ve satın alma işleminiz için iki kez ödeme yapmanız gerektiğini varsayalım. İşleminizin dolar tutarını düzenler düzenlemez, bloğun karması değişecektir. Zincirdeki bir sonraki blok hala eski karmayı içerecek ve bilgisayar korsanının izlerini örtmek için bu bloğu güncellemesi gerekecek. Ancak bunu yapmak bloğun karmasını değiştirir. Ve bir sonraki zincir, vb.

Tek bir bloğu değiştirmek için, bir hacker’ın blok zincirindeki her bloğu değiştirmesi gerekir. Tüm bu karmaları yeniden hesaplamak çok büyük ve olanaksız bir hesaplama gücü gerektirecektir. Başka bir deyişle, blok zincirine bir blok eklendiğinde, düzenlemek çok zorlaşır ve silinmesi imkansız hale gelir.

Konsensus Modeli

Güven sorununu çözmek için blockchain ağları, zincire katılmak ve zincire blok eklemek isteyen bilgisayarlar için testler uyguladı. “Konsensus modelleri” olarak adlandırılan testler, kullanıcıların bir blockchain ağına katılmadan önce kendilerini “kanıtlamalarını” gerektirir. Bitcoin tarafından kullanılan en yaygın örneklerden birine “iş kanıtı” denir.

Gelen iş kanıtı sisteminin, bilgisayarlar tarafından karmaşık bir hesaplama, matematik problemini çözerek “iş” yapmış olduğunu “kanıtlamak” gerekir. Bir bilgisayar bu sorunlardan birini çözerse, blok zincirine bir blok eklemeye uygun hale gelir. Ancak kripto para dünyasının “madencilik” olarak adlandırdığı blok zincirine blok ekleme süreci kolay değil. Aslında, Bitcoin ağında bu sorunlardan birini çözme olasılığı, Ocak 2020’de 15.5 trilyonda bir idi1  Bu oranlardaki karmaşık matematik problemlerini çözmek için, bilgisayarların kendilerine önemli miktarda güç ve enerji maliyeti olan programlar çalıştırması gerekir.

İş kanıtı, bilgisayar korsanlarının saldırılarını imkansız hale getirmez, ancak onları bir şekilde işe yaramaz hale getirir. Bir bilgisayar korsanı blok zincirine bir saldırıyı koordine etmek isterse, ağdaki diğer tüm katılımcıları boğabilmek için blok zincirindeki tüm bilgi işlem gücünün % 50’sinden fazlasını kontrol etmeleri gerekir. Bitcoin blok zincirinin muazzam büyüklüğü göz önüne alındığında, % 51 olarak adlandırılan bir saldırı neredeyse kesinlikle çabaya değmez ve muhtemelen imkansızdır.

Blockchain’in Pratik Uygulaması

Blockchain’deki bloklar parasal işlemler hakkında veri depolar. Ancak, blockchain’in aslında diğer işlem türleri hakkında veri depolamanın oldukça güvenilir bir yolu olduğu ortaya çıkıyor. Aslında, blockchain teknolojisi, mülk alışverişleri, bir tedarik zincirindeki duraklar ve hatta bir aday için oylar hakkındaki verileri depolamak için kullanılabilir.

Profesyonel hizmetler ağı Deloitte geçtiğimiz günlerde yedi ülkede 1000 şirketi blok zincirini ticari faaliyetlerine entegre etme konusunda araştırdı. Ankete buradan ulaşabilirsiniz. 

İşte bugün araştırılan blok zincirinin en popüler uygulamalarından bazıları.

Bankacılık Sektöründe Kullanımı

Belki de hiçbir sektör, blockchain’i ticari faaliyetlerine bankacılıktan daha fazla entegre etmekten faydalanamaz. Finansal kurumlar haftada beş gün sadece çalışma saatlerinde çalışırlar. Bu, Cuma günü 18: 00’da bir kredi ödemesi yapmaya çalışırsanız, paranın hesabınıza geçtiğini görmek için muhtemelen Pazartesi sabahına kadar beklemeniz gerekeceği anlamına gelir. Depozitolarınızı mesai saatleri içinde yapsanız bile, işlemin bankaların çözmesi gereken yüksek işlem hacmi nedeniyle doğrulanması bir ila üç gün sürebilir. Diğer yandan Blockchain asla uyumaz.

Blockchain’i bankalara entegre ederek, tüketicilerin işlemlerini 10 dakika gibi kısa bir sürede işlediğini, temel olarak haftanın saatine veya gününe bakılmaksızın blok zincirine bir blok eklemek için geçen süreyi görebilir. Blockchain ile bankalar, kurumlar arasında daha hızlı ve güvenli bir şekilde para alışverişi yapma olanağına da sahiptir. Örneğin, hisse senedi alım satım işlerinde, uzlaştırma ve takas süreci üç gün kadar sürebilir (veya bankalar uluslararası ticaret yapıyorsa daha uzun), bu da para ve hisselerin o zaman için dondurulduğu anlamına gelir.

İlgili meblağların büyüklüğü göz önüne alındığında, paranın transit olduğu birkaç gün bile bankalar için önemli maliyetler ve riskler taşıyabilir. Bir Avrupa bankası olan Santander, potansiyel tasarruflarının yılda 20 milyar dolara olacağını hesapladı. Bir Fransız danışmanı olan Capgemini, tüketicilerin blockchain tabanlı uygulamalar yoluyla her yıl bankacılık ve sigorta ücretlerinden 16 milyar dolara kadar tasarruf edebileceğini tahmin ediyor .

Kripto para biriminde kullanım

Blockchain, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin temelini oluşturur. Daha önce araştırdığımız gibi, ABD doları gibi para birimleri, genellikle bir banka veya hükümet olan merkezi bir otorite tarafından düzenlenir ve doğrulanır. Merkezi otorite sistemi altında, bir kullanıcının verileri ve para birimi teknik olarak bankalarının veya hükümetlerinin kaprisi ile karşı karşıyadır. Bir kullanıcının bankası çökerse veya kararsız bir hükümeti olan bir ülkede yaşıyorsa, para biriminin değeri risk altında olabilir. Bunlar Bitcoin’in doğmasına neden olan endişelerdir.

İşlemlerini bir bilgisayar ağına yayarak, blockchain, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan çalışmasına izin verir. Bu sadece riski azaltmakla kalmaz, aynı zamanda işlem ve işlem ücretlerinin çoğunu da ortadan kaldırır. Ayrıca, istikrarsız para birimleri olan ülkelere, daha fazla uygulama ile daha istikrarlı bir para birimi ve hem yurt içi hem de uluslararası olarak iş yapabildikleri daha geniş bir kişi ve kurum ağı sağlar.

Sağlık Alanında Kullanımı

Sağlık hizmeti sunucuları, hastalarının tıbbi kayıtlarını güvenli bir şekilde saklamak için blockchain’den yararlanabilir. Tıbbi bir kayıt oluşturulduğunda ve imzalandığında, blok zincirine yazılabilir, bu da hastalara kaydın değiştirilemeyeceğine dair kanıt ve güven sağlar. Bu kişisel sağlık kayıtları, özel bir anahtarla blok zincirinde kodlanabilir ve saklanabilir, böylece yalnızca belirli kişiler tarafından erişilebilir, böylece gizlilik sağlanır

Mülk Kayıtları Alanında Kullanımı

Yerel kayıt birimlerinde işlem yapmak için zaman geçirdiyseniz, mülkiyet haklarını kaydetme işleminin hem külfetli hem de verimsiz olduğunu göreceksiniz. Bugünkü teknolojiye göre, yerel kayıt birimlerindeki bir devlet çalışanına fiziksel bir tapu teslim edilir; bu tapu, ülkenin merkezi veri tabanına ve genel dizinine manuel olarak girilir. Mülkiyet anlaşmazlığı durumunda, mülkle ilgili talepler genel olarak fiziksel olarak halledilir.

Bu süreç sadece maliyetli ve zaman alıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda her bir yanlışlığın mülk sahipliğini izlemeyi daha az verimli hale getirdiği insan hatası ile doludur. Blockchain, yerel bir kayıt ofisinde belge tarama ve fiziksel dosyaları izleme ihtiyacını ortadan kaldırma potansiyeline sahiptir. Mülk sahipliği blok zincirinde saklanır ve doğrulanırsa, sahipleri tapularının doğru ve kalıcı olduğuna güvenebilir.

Akıllı Sözleşmelerde Kullanım

Bir akıllı sözleşme işi kolaylaştırmak, doğrulamak veya bir sözleşme anlaşmasını müzakere etmeye yarayan blockchain içine inşa edilebilir bir bilgisayar kodudur. Akıllı sözleşmeler, kullanıcıların kabul ettiği bir dizi koşul altında çalışır. Bu koşullar yerine getirildiğinde, sözleşme şartları otomatik olarak yerine getirilir.

Diyelim ki, size akıllı bir sözleşme kullanarak dairemi kiralıyorum. Güvenlik depozitonuzu ödediğiniz anda size dairenin kapı kodunu vermeyi kabul ediyorum. İkimiz de anlaşmamızın bir kısmını akıllı sözleşmeye göndeririz ve bu sözleşme, otomatik olarak kapı kodumu kiralama tarihine kadar güvenlik depozitonuzla değiştirir. Kapı kodunu kiralama tarihine kadar sağlamazsam, akıllı sözleşme güvenlik teminatınızı iade eder. Bu, noter veya üçüncü taraf arabulucu kullanımı ile birlikte verilen ücretleri ortadan kaldırır.

Tedarik Zinciri Alanında Kullanımı 

Tedarikçiler, satın aldıkları malzemelerin kökenlerini kaydetmek için blockchain kullanabilirler. Bu, şirketlerin “Organik”, “Yerel” ve “Adil Ticaret” gibi sağlık ve etik etiketleriyle birlikte ürünlerinin orijinalliğini doğrulamasına olanak tanır.

Forbes tarafından bildirildiği gibi, gıda endüstrisi, çiftlikten kullanıcıya yolculuk boyunca gıda yolunu ve güvenliğini giderek daha fazla izlemek için blockchain kullanımına geçiyor.

Oylama İçin Kullanım Alanları 

Blockchain ile oy kullanmak , Batı Virginia’daki Kasım 2018 ara seçimlerinde test edildiği gibi, seçim sahtekarlığını ortadan kaldırma ve seçmen katılımını artırma potansiyeli taşıyor . Her oy, blok zincirinde bir blok olarak saklanır, bu da onları kurcalamak neredeyse imkansız hale getirir. Blockchain protokolü, seçim sürecinde şeffaflığı koruyarak bir seçim yapmak ve yetkililere anlık sonuçlar sağlamak için gerekli personeli azaltır.

Blockchain’in Avantajları ve Dezavantajları

Tüm karmaşıklığı nedeniyle, blockchain’in merkezi olmayan bir kayıt tutma biçimi olarak potansiyeli neredeyse sınırsızdır. Daha fazla kullanıcı gizliliğinden ve artırılmış güvenlikten daha düşük işlem ücretlerine ve daha az hataya kadar, blockchain teknolojisi yukarıda belirtilenlerin ötesinde uygulamaları çok iyi görebilir.

blockchain teknolojisi
blockchain teknolojisi

Artıları

  • İnsanların doğrulamaya katılımını kaldırarak gelişmiş doğruluk
  • Üçüncü taraf doğrulamasını ortadan kaldırarak maliyet azaltma
  • Yerinden yönetim,
  • İşlemler güvenli, özel ve etkilidir
  • Şeffaf teknoloji

Eksileri

  • Madencilik Bitcoin ile ilişkili olduğu için önemli teknoloji maliyeti
  • Saniyenin daha küçük zamanında düşük işlemler
  • Yasa dışı faaliyetlerde kullanım imkanı
  • Saldırıya maruz kalma riski

Zincirin Doğruluğu

Blockchain ağındaki işlemler binlerce veya milyonlarca bilgisayardan oluşan bir ağ tarafından onaylanır. Bu, doğrulama sürecine neredeyse tüm insan katılımını ortadan kaldırır, böylece daha az insan hatası ve daha doğru bir bilgi kaydı elde edilir. Ağdaki bir bilgisayar hesaplama hatası yapsa bile, hata sadece blockchain’in bir kopyasına yapılır. Bu hatanın blok zincirinin geri kalanına yayılması için, ağın bilgisayarlarının en az% 51’i tarafından yapılması gerekir.

Maliyet Azaltma

Tipik olarak, tüketiciler bir işlemi doğrulamak için bir bankaya, bir belgeyi imzalamak için bir notere veya bir evlilik yapmak için bir kuruma ödeme yapar. Blockchain, üçüncü taraf doğrulama ihtiyacını ve bununla ilişkili maliyetleri ortadan kaldırır. Örneğin, bankalar bu işlemleri yapmak zorunda oldukları için, işletme sahipleri kredi kartlarını kullanarak ödeme kabul ettiklerinde küçük bir ücret alırlar. Öte yandan Bitcoin’in merkezi bir yetkisi yoktur ve neredeyse hiçbir işlem ücreti yoktur.

Dağınık Sorumluluk

Blockchain, hiçbir bilgisini merkezi bir yerde saklamaz. Bunun yerine, blockchain kopyalanır ve bir bilgisayar ağına yayılır. Blockchain’e her yeni blok eklendiğinde, ağdaki her bilgisayar değişikliği yansıtmak için blok zincirini günceller. Bu bilgiyi tek bir merkezi veritabanında saklamak yerine bir ağa yayarak blockchain’in kurcalanması daha zor hale gelir. Blockchain’in bir kopyası bir hackerın eline düşerse, tüm ağ yerine bilgilerin yalnızca tek bir kopyası tehlikeye girer.

Verimli İşlemler

Merkezi bir otorite aracılığıyla yapılan işlemlerin çözülmesi birkaç gün sürebilir. Örneğin, Cuma akşamı bir çek yatırmaya çalışırsanız, Pazartesi sabahına kadar hesabınızda gerçekten para göremeyebilirsiniz. Finansal kurumlar haftada beş gün iş saatlerinde çalışırken, blockchain haftanın yedi günü 24 saat çalışıyor. İşlemler yaklaşık on dakika içinde tamamlanabilir ve sadece birkaç saat sonra güvenli kabul edilebilir. Bu, özellikle zaman dilimi sorunları ve tüm tarafların ödeme işlemini onaylaması gerektiği için daha uzun süren sınır ötesi işlemler için kullanışlıdır .

Özel İşlemler

Birçok blockchain ağı genel veritabanları olarak çalışır, yani internet bağlantısı olan herkes ağın işlem geçmişinin listesini görüntüleyebilir.  Kullanıcılar işlemlerle ilgili ayrıntılara erişebilse de, bu işlemleri yapan kullanıcılar hakkında tanımlayıcı bilgilere erişemezler. Aslında sadece gizli olduklarında, bitcoin gibi blockchain ağlarının anonim olduğu yaygın bir yanlış anlamadır.

Yani, bir kullanıcı genel işlemler yaptığında, ortak anahtar adı verilen benzersiz kodu, kişisel bilgileri yerine blockchain’e kaydedilir. Bir kişinin kimliği hala blok zinciri adresleriyle bağlantılı olsa da, bu, bilgisayar korsanlarının bir banka hacklendiğinde olduğu gibi kullanıcının kişisel bilgilerini almasını önler.

Güvenli İşlemler

Bir işlem kaydedildiğinde, güvenilirliği blockchain ağı tarafından doğrulanmalıdır. Blockchain’deki binlerce hatta milyonlarca bilgisayar, satın alma ayrıntılarının doğru olduğunu onaylamak için aceleci davranır. Bir bilgisayar işlemi onayladıktan sonra, blok zincirine bir blok şeklinde eklenir. Blockchain üzerindeki her blok, kendisinden önceki bloğun benzersiz karması ile birlikte kendi benzersiz karmasını içerir. Bir bloktaki bilgiler herhangi bir şekilde düzenlendiğinde, o bloğun karma kodu değişir, ancak blok üzerindeki karma kodu değişmez. Bu tutarsızlık, blockchain hakkındaki bilgilerin haber verilmeksizin değiştirilmesini son derece zorlaştırır.

Şeffaflık

Blockchain üzerindeki kişisel bilgiler gizli tutulsa da, teknolojinin kendisi neredeyse her zaman açık kaynaklıdır. Bu, blockchain ağındaki kullanıcıların, ağın hesaplama gücünün çoğunluğuna sahip oldukları sürece kodu uygun gördükleri şekilde değiştirebileceği anlamına gelir. Blockchain açık kaynağı üzerindeki verilerin tutulması da verilerin kurcalanmasını çok daha zor hale getirir. Örneğin, herhangi bir zamanda blockchain ağındaki milyonlarca bilgisayarla, herkesin fark edilmeden bir değişiklik yapması pek olası değildir.

Blockchain’in Dezavantajları

Blockchain’de önemli artışlar olsa da, benimsenmesinde de önemli zorluklar var. Blockchain teknolojisinin uygulanmasına yönelik engeller bugün sadece teknik değil. Gerçek zorluklar çoğunlukla siyasi ve kanun düzenleyicilerdir. Blockchain’i mevcut iş ağlarına entegre etmek için gerekli olan binlerce saatlik (okuma: para) özel yazılım tasarımı ve arka uç programlamalar bu işin zorluklarından. İşte yaygın blockchain benimsenmesinin önünde duran bazı zorluklar.

Teknoloji Maliyeti

Blockchain, kullanıcılara işlem ücretlerinden tasarruf etmesine rağmen, teknoloji ücretsiz olmaktan uzaktır. Örneğin, bitcoin’in işlemleri doğrulamak için kullandığı “iş kanıtı” sistemi büyük miktarda hesaplama gücü tüketir. Gerçek dünyada, bitcoin ağındaki milyonlarca bilgisayarın gücü, Danimarka’nın her yıl tükettiğine yakın. Tüm bu enerji yüksek paraya mal oluyor. Araştırma şirketi Elite Fixtures’ın yakın tarihli bir araştırmasına göre, tek bir bitcoin madenciliği maliyeti yere göre önemli ölçüde değişiyor. 531 $ ‘dan şaşırtıcı bir şekilde 26.170 $’ a kadar değişiyor.

Blockchain teknoloji maliyeti

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ortalama hizmet maliyetlerine dayanarak, bu rakam 4.758 $ ‘a yakındır. Madencilik bitcoin maliyetlerine rağmen, kullanıcılar blok zincirindeki işlemleri doğrulamak için elektrik faturalarını artırmaya devam ediyor. Çünkü madenciler bitcoin blok zincirine bir blok eklediğinde, zamanlarını ve enerjilerini değerli kılmak için yeterli bitcoin ile ödüllendirilirler. Bununla birlikte, kripto para birimi kullanmayan blok zincirleri söz konusu olduğunda, madencilerin işlemleri doğrulamak için ödeme yapmaları veya başka türlü teşvik edilmeleri gerekecektir.

Hız Verimsizliği

Bitcoin, blockchain’in olası yetersizlikleri için mükemmel bir vaka çalışmasıdır. Bitcoin’in “çalışma kanıtı” sistemi, blok zincirine yeni bir blok eklemek için yaklaşık on dakika sürüyor. Bu oranda, blockchain ağının saniyede sadece yedi işlemi (TPS) yönetebileceği tahmin edilmektedir. Ethereum (20 TPS) ve Bitcoin Cash (60 TPS) gibi diğer kripto para birimleri bitcoin’den daha iyi performans gösterse de, yine de blockchain ile sınırlıdır. Eski marka Visa, bağlam için 24.000 TPS işleyebilir.

Yasadışı Etkinlik

Blockchain ağındaki gizlilik kullanıcıları hack’lerden korurken ve işlem gizliliğini korurken, aynı zamanda blockchain ağında yasadışı ticarete ve aktiviteye izin verir. Yasadışı işlemler için kullanılan en çok alıntılanan blok zinciri örneği, muhtemelen Şubat 2011’den Ekim 2013’e kadar FBI tarafından kapatılan çevrimiçi bir “dark web” pazarı olan Silk Road’dır.

Web sitesi, kullanıcıların takip edilmeden web sitesine göz atmasına ve bitcoins’te yasadışı satın almalar yapmasına izin verdi. Mevcut ABD düzenlemesi, blockchain üzerine kurulanlar gibi çevrimiçi borsaların kullanıcılarının tam anonimlikten korunmasını sağlıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde çevrimiçi borsalar, bir hesap açtıklarında müşterileri hakkında bilgi edinmeli, her müşterinin kimliğini doğrulamalı ve müşterilerin bilinen veya şüpheli terör örgütleri listesinde görünmediğini onaylamalıdır.

Merkez Bankası Endişeleri

Yer aldığı çok sayıda merkez bankaları, Federal Rezerv , Kanada Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası, dijital para birimlerine soruşturma başlattı. Şubat 2015 Bank of England araştırma raporuna göre, “Bir merkez bankasının para birimini kontrol etme ve sistemi, sistemik saldırılara karşı güvence altına alma yeteneğinden ödün vermeden dağıtılmış defter teknolojisini kullanabilecek bir sistem geliştirmek için daha fazla araştırma yapılması gerekecektir.”

Hack Hassasiyeti

Daha yeni oluşturulmuş kripto para birimleri ve blockchain ağları % 51 oranında saldırılara açıktır. Bu saldırıların, bir blockchain ağının çoğunluk kontrolünü elde etmek için gereken hesaplama gücü nedeniyle yapılması çok zordur. Ancak NYU bilgisayar bilimi araştırmacısı Joseph Bonneau bunun değişebileceğini söyledi. Bonneau geçtiğimiz yıl, bilgisayar korsanlarının artık tüm ekipmanları satın almak yerine hesaplama gücü kiralayabileceği için % 51 oranında saldırıların artacağını tahmin eden bir rapor yayınladı .

Blockchain ile alakalı daha fazla haber için lütfen tıklayın.

Kaynak:
1-BTC.com. ” Zorluk ,” Erişim tarihi 31 Ocak 2020.

Related Posts

Leave a Reply

Döviz Fiyatları

Sell
Buy
USD
Us Dollar
34.4992
34.4372
EUR
Euro
36.4482
36.3826
GBP
Pound Sterling
43.8021
43.5749
KWD
Kuwaiti Dinar
112.8161
111.3589
JPY
Japenese Yen
22.2147
22.0685
CNY
Chinese Renminbi
4.7889
4.7270
PKR
Pakistani Rupee
0.1248
0.1232

Altın Fiyatları

Altın/Döviz/Coin Çevirici

Haber Bülteni Aboneliği

Güncel haberler ve size özel teklifler için bültene abone olun.

Yeni Yazılar

Ticari Gayrimenkul Piyasasında Riskler Artıyor: Temerrüt Oranları Yükselişte
18 Kasım 2024By
Kombi Bakımı ile Faturalarınızı Düşürün
17 Kasım 2024By
Oto Arıza Tespit Cihazlarının Avantajları ve Kullanım Alanları
12 Kasım 2024By

Bloomberg Tv


CryptoCurrencyUSDChange 1hChange 24hChange 7d
Bitcoin97,818 0.19 % 4.77 % 7.33 %
Ethereum3,139.3 0.16 % 1.25 % 1.69 %
Tether0.9992 0.14 % 0.21 % 0.27 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.