Bitcoin
$ 96,892
Bitcoin
3,344,374
bitcoin btc borsası nakamoto satoshi

Bitcoin nedir? Bitcoin Temel Bilgileri

Bitcoin, Ocak 2009’da oluşturulan bir dijital para birimidir. Gizemli geliştirici Satoshi Nakamoto tarafından geliştirildiği tahmin ediliyor.

Gerçek kimliğinin henüz doğrulanmamış gizemli ve sahte geliştirici Satoshi Nakamoto tarafından bir teknik incelemede belirtilen fikirleri takip eder. BTC, geleneksel online ödeme mekanizmalarından daha düşük işlem ücretleri vaat ediyor ve devlet tarafından verilen para birimlerinin aksine merkezi olmayan bir otorite tarafından işletiliyor.

Hiçbir fiziksel bitcoin yoktur, sadece bulutta bir kamu defteri üzerinde tutulan bakiyeler vardır. Tüm BTCişlemleri büyük miktarda hesaplama gücü ile doğrulanır. Bitcoinler, herhangi bir banka veya hükümet tarafından düzenlenmez veya desteklenmez ve bireysel olarak bitcoinler de bir meta olarak değerli değildir. Yasal ihale olmamasına rağmen, BTC popülerlik konusunda yüksek bir grafik çiziyor ve toplu olarak Altcoin olarak adlandırılan yüzlerce diğer sanal para biriminin başlatılmasını tetikledi .

ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR

  • 2009’da piyasaya sürülen Bitcoin, piyasa değeriyle dünyanın en büyük kripto para birimidir.
  • Para biriminden farklı olarak, Bitcoin, blockchain olarak bilinen merkezi olmayan bir defter sistemi kullanılarak oluşturulur, dağıtılır, işlem görür ve saklanır.
  • Bitcoin’in bir değer deposu olarak geçmişi çalkantılıydı; kripto para birimi 2017’de madeni para başına yaklaşık 20.000 dolara fırladı, ancak iki yıl sonra bunun yarısından daha azı için döviz ticareti yapıldı.
  • Yaygın popülerlik ve başarıyı karşılamak için en eski kripto para birimi olan Bitcoin, bir dizi taklitçiye ilham verdi.

Bitcoin’i Anlama

Bitcoin bir tür  kripto para birimidir. Bitcoin tokenlerinin dengeleri, matematiksel şifreleme yoluyla bağlı uzun sayı ve harf dizileri olan genel ve özel “anahtarlar” kullanılarak tutulur. Bunları oluşturmak için algoritmalar kullanılır. Genel anahtar (bir banka hesap numarasıyla karşılaştırılabilir), dünyaya yayınlanan ve başkalarının bitcoin gönderebileceği adres olarak işlev görür. Özel anahtar (ATM PIN’i ile karşılaştırılabilir), korumalı bir sır anlamına gelir ve yalnızca Bitcoin iletimlerini yetkilendirmek için kullanılır. Bitcoin anahtarları, BTC ticaretini kolaylaştıran ve kullanıcıların madeni paraların sahipliğini takip etmesini sağlayan fiziksel veya dijital bir cihaz olan Bitcoin cüzdanı ile karıştırılmamalıdır. “Cüzdan” terimi, biraz yanıltıcıdır, çünkü Bitcoin’in merkezi olmayan doğası, asla bir cüzdanda “değil”, bir blok zincirinde daimi olarak depolandığı anlamına gelir .

not: Resmi Bitcoin Vakfı’na göre, “Bitcoin” kelimesi, varlığa veya konsepte atıf bağlamında büyük harfle yazılırken. Bitcoin ayrıca “BTC” olarak da kısaltılır.

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin, anında ödemeleri kolaylaştırmak için eşler arası teknolojiyi kullanan ilk dijital para birimlerinden biridir. Yönetici bilgi işlem gücüne sahip olan ve ” madenciler ” olarak da bilinen Bitcoin ağına katılan bağımsız bireyler ve şirketler, “ödüller (yeni bitcoin’in piyasaya sürülmesi) ve bitcoin’de ödenen işlem ücretleri ile motive edilmektedir. Bu madenciler, Bitcoin ağının güvenilirliğini güçlendiren daimi merkeziyetçi bir otorite olarak düşünülebilir. Ancak BTC arzının toplamı 21 milyona yaklaşacak şekilde periyodik olarak düşüyor, şu anda henüz çıkarılmamış kabaca 3 milyon bitcoin var. Bu şekilde BTC (ve benzer bir süreçle üretilen herhangi bir kripto para birimi) normalden farklı bir şekilde çalışıyor. Merkezi bankacılık sistemlerinde, para, fiyat istikrarını korumak amacıyla mallardaki büyümeyle eşleşen bir oranda serbest bırakılırken, BTC gibi merkezi olmayan bir sistem, serbest bırakma oranını önceden ve bir algoritmaya göre belirlenir.

Bitcoin Madenciliği

Bitcoin madenciliği, bitcoinlerin dolaşıma bırakıldığı süreçtir. Genel olarak madencilik, yeni bir blok keşfetmek için hesaplamalı olarak zor bulmacaların çözülmesini gerektiren blok zincirine eklenir. Blockchain‘e katkıda bulunurken, madencilik ağ üzerindeki işlem kayıtlarını ekler ve doğrular. Blok zincirine bloklar eklemek için madenciler birkaç BTC şeklinde bir ödül alır ve ödül her 210.000 blokta bir yarıya iner. 

Blok ödülü 2009’da 50 yeni bitcoin idi ve şu anda 12.5 bitcoin. Giderek daha fazla bitcoin üretildikçe, madencilik sürecinin zorluğu, yani dahil olan hesaplama gücü miktarı artar. Madencilik zorluğu Bitcoin’in 2009’da ilk çıkışıyla 1.0’da başladı; 2009 yıl sonunda sadece 1,18 idi. Ekim 2019 itibarıyla madencilik zorluğu 12 trilyondan fazla. Bir zamanlar, madencilik süreci için sıradan bir masaüstü bilgisayar yeterliydi; şimdi, zorluk seviyesi ile mücadele etmek için madenciler, Uygulamaya Özgü Entegre Devreler (ASIC) gibi pahalı, karmaşık donanımları ve Grafik İşlem Birimleri (GPU) gibi daha gelişmiş işlem birimlerini kullanmalıdır. Bu ayrıntılı madencilik işlemcileri “madencilik makineleri” olarak bilinir.

Bir bitcoin sekiz ondalık basamağa bölünebilir (bir bitcoinin 100 milyonda biri) ve bu en küçük üniteye Satoshi denir. Gerekirse ve katılan madenciler değişikliği kabul ederse, Bitcoin sonunda daha da ondalık basamaklara bölünebilir hale getirilebilir.

Bitcoin Değeri Nedir?

Sadece 2017’de, Bitcoin’in fiyatı yıl başında 1.000 $ ‘ın biraz altına düşerek 19.000 $’ a yaklaştı ve yılı % 1.400’den fazla yükselişle kapadı. 2019’un ilk kısmı, fiyatların 3500 $ civarında seyretti. Fiyatlar kısa bir süre 13.000 doların üzerine çıktı. Ekim 2019’dan itibaren, BTC 8.000 $ ila 9.000 $ arasında yeni bir fiyat noktası bulmuş gibi görünüyor.

Bitcoin’in fiyatı madencilik ağının büyüklüğüne oldukça bağlıdır, çünkü ağ ne kadar büyük olursa, daha zor ve dolayısıyla daha maliyetli yeni bitcoin üretmektir. Sonuç olarak, üretim maliyeti de arttıkça BTC fiyatı da artmalıdır. BTC madencilik ağının toplam işleme gücü, “hash oranı” olarak bilinir ve ağın, blok zincirine bir blok eklenmeden önce gerekli olan bir karma bulmacayı tamamlamaya çalışabileceği saniye başına kaç kez atıfta bulunabileceğini belirtir. 23 Ekim 2019 itibariyle, ağ saniyede 114 quintillion hash rekoruna ulaştı.

Bitcoin Nasıl Başladı?

18 Ağustos 2008: bitcoin.org alan adı  kaydedildi. Bugün, en azından bu alan adı “WhoisGuard Korumalı” dır, yani onu kaydeden kişinin kimliği genel bilgi değildir.

31 Ekim 2008: Satoshi Nakamoto adını kullanan biri metzdowd.com adresindeki Şifreleme Posta listesinde bir açıklama yapıyor:
“Güvenilir bir üçüncü taraf olmadan tamamen eşler arası yeni bir elektronik nakit sistemi üzerinde çalışıyorum”. Makaleye http://www.bitcoin.org/bitcoin.pdf adresinden  ulaşılabilir. ” Bu bağlantı, bitcoin.org’da yayınlanan “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı ünlü teknik incelemedir. Bu makale, Bitcoin’in bugünkü işleyişi için Magna Carta olacaktır.

3 Ocak 2009 : İlk Bitcoin bloğu çıkarıldı, Blok 0. Bu, “genesis bloğu” olarak da bilinir ve şu metni içerir: “Times 03 / Oca / 2009 Şansölye bankalar için ikinci kurtarma eşiğinde” Bloğun bu tarihte veya bu tarihten sonra çıkarıldığının kanıtı olarak ve belki de ilgili siyasi yorum olarak tarihe geçti.

8 Ocak 2009: BTC yazılımının ilk sürümü Şifreleme Posta listesinde açıklandı.

9 Ocak 2009 :  Blok 1 çıkarıldı ve Bitcoin madenciliği ciddi bir şekilde başlıyor.

Bitcoin’i kim icat etti?

Kimse Bitcoin’i kimin icat ettiğini bilmiyor ya da en azından kesin olarak bilmiyor. Satoshi Nakamoto, 2008 yılında orijinal Bitcoin tanıtım belgesini çıkaran ve 2009 yılında yayımlanan orijinal BTC yazılımı üzerinde çalışan kişi veya grupla ilişkili addır. BTC protokolü kullanıcıların kayıt olduktan sonra doğum gününü girmelerini gerektirir. Biliyoruz ki Satoshi Nakamoto adında bir bireyin 5 Nisan’ı doğum tarihi olarak kaydettirip ilk sürümü indirdiğini. O zamandan bu yana, birçok kişi, takma adın arkasındaki gerçek hayattaki insanlar olarak iddia edildi veya önerildi, ancak Ekim 2019’dan itibaren, Satoshi’nin arkasındaki gerçek kimlik (veya kimlikler) belirsizliğini koruyor.

Satoshi’den Önce

Orijinal görünen ne olursa olsun, tüm büyük bilimsel keşifler daha önce var olan araştırmalar üzerine inşa edildi. Bitcoin’in öncüleri var. 1997’de icat edilen Adam Back’in Hashcash’i ve ardından Wei Dai’nin b-parası, Nick Szabo’nun biraz altın ve Hal Finney’nin Yeniden Kullanılabilir Çalışma İspatı Bitcoin’in öncüleri. BTC tanıtım belgesinin kendisi, Hashcash ve b-money’in yanı sıra çeşitli araştırma alanlarını kapsayan diğer çalışmalardan bahsediyor. Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yukarıda adı geçen diğer projelerin arkasındaki bireylerin birçoğunun da BTC oluşturmada rol oynadığı tahmin ediliyor.

Satoshi Neden Anonimdir?

Bitcoin’in mucitini kimliğini gizli tutmak için iki temel motivasyon vardır. Birincisi gizlilik. BTC popülerlik kazandıkça, dünya çapında bir fenomen haline geldi. Satoshi Nakamoto muhtemelen medyadan ve hükümetlerden büyük ilgi görecekti. Bu yüzden gizlenmeyi tercih etti.

Diğer neden güvenlik. Yalnızca 2009’a bakıldığında 32.489 blok çıkarıldı. O zaman blok başına 50 BTC ödül oranı vardı. 2009’daki toplam ödeme 1.624.500 BTC idi, bu da 25 Ekim 2019 itibariyle 13.9 milyar dolar değerinde. Birisi sadece Satoshi’nin ve belki de birkaç kişinin 2009’da madencilik yaptığı ve BTC’nin bu zulasının çoğunluğuna sahip olduklarını öğrenmiş olsa neler olabileceğini kestirmek imkansızlaşır. Bu kadar Bitcoin’e sahip olan biri, özellikle bitcoinler hisse senetleri gibi ve nakit paraya benzediğinden, harcamaları yetkilendirmek için gereken özel anahtarların basılabileceği ve tam anlamıyla bir şilte altında tutulabileceği için suçluların hedefi haline gelebilir. Her ne kadar Bitcoin’in mucidi, gasp kaynaklı herhangi bir transferin izlenebilir hale getirilmesi için önlem alsa da, anonim kalmak Satoshi’nin maruz kalmayı sınırlaması için iyi bir yoldur.

On yıllık bir Bitcoin’den sonra, dünya hala dünyanın en iyi dijital para biriminin arkasında kim olduğunu bilmiyor ve gizemin asla çözülmemesi mümkün.

Satoshi’nin Kimliği Kanıtlanabilir mi?

Projedeki erken işbirlikçilerin bile Satoshi’nin kimliğinin doğrulanabilir kanıtı yok gibi olduğunu düşünüyor. Satoshi Nakamoto’nun kim olduğunu kesin olarak ortaya koymak için, BTC ile olan etkinliği ve kimliği arasında kesin bir bağlantı kurulmalıdır. Bu, bitcoin.org’un alan adı kaydının, Satoshi Nakamoto tarafından kullanılan e-posta ve forum hesaplarının veya en eski mayınlı bitcoinlerin bir kısmının mülkiyetinin arkasına bağlamak şartıyla olabilir. Satoshi’nin muhtemelen sahip olduğu bitcoinler blok zincirinde izlenebilir olsa da, kimliğini ortaya çıkaracak şekilde onları henüz paraya çevirmemiş gibi görünüyor. Eğer Satoshi bitcoinlerini bugün bir borsaya taşıyacaksa, bu dikkat çekebilir, ancak iyi finanse edilmiş ve başarılı bir borsa bir müşterinin gizliliğine ihanet edecek gibi görünmüyor.

Bitcoinleri Ödeme Olarak Alma

Bitcoinler, satılan ürünler veya sunulan hizmetler için bir ödeme aracı olarak kabul edilebilir. Bir fiziksel mağazanız varsa, “Bitcoin Kabul Edilir” yazan bir işaret gösterin ve müşterilerinizin çoğu işlemlerini QR kodları ve dokunmatik ekran uygulamaları aracılığıyla gerekli donanım terminali veya cüzdan adresi ile gerçekleştirilebilirsiniz. Çevrimiçi bir işletme, kredi kartı, PayPal vb. Gibi diğerlerine yalnızca bu ödeme seçeneğini ekleyerek bitcoinleri kolayca kabul edebilirsiniz. Çevrimiçi ödemeler için bir BTC satıcı aracı borsası ( Binance veya Cex.io gibi harici bir işlemci ) gerekir. 

binance btc borsası tl ile satış yapmaya başladı
Binance BTC Borsası

Bitcoin İçin Çalışmak

Serbest meslek sahibi olanlar, bitcoinde bir iş için ödeme alabilirler. Dijital para birimine ayrılmış birkaç web sitesi / iş panosu vardır:

  • Cryptogrind , web sitesi aracılığıyla iş arayanları ve potansiyel işverenleri bir araya getiriyor
  • Jobs4Bitcoins , reddit.com’un bir parçası
  • BitGigs

Yasa Dışı Kumarda Bitcoin

Online piyangolar, ikramiyeler, spread bahisleri ve diğer oyunlar gibi seçeneklerle BTC meraklılarına hitap eden casinolarda oynamak mümkündür. Elbette, her türlü kumar ve bahis çabası için geçerli olan artıları ve eksileri ve riskleri burada da geçerlidir. Yasa dışı bahis ve kumar ülkemizde her şart ve koşulda YASAKTIR.

Bitcoin Güvenlik Riski

Bitcoin sahibi olan ve kullanan çoğu birey, madencilik operasyonlarıyla tokenlerini edinmedi. Daha ziyade, BTC borsaları olarak bilinen bir dizi popüler çevrimiçi pazardan herhangi birinde BTC ve diğer dijital para birimleri alıp satıyorlar. BTC borsaları tamamen dijitaldir ve herhangi bir sanal sistemde olduğu gibi, bilgisayar korsanları, kötü amaçlı yazılımlar ve operasyonel aksaklıklar nedeniyle risk altındadır. 

Bir hırsız bir BTC sahibinin bilgisayar sabit diskine erişir ve özel şifreleme anahtarını çalarsa, çalınan Bitcoin’leri başka bir hesaba aktarabilir. Kullanıcılar bunu ancak bitcoinler internete bağlı olmayan bir bilgisayarda saklanıyorsa veya başka bir cüzdan kullanmayı seçerek önleyebilir. Hackerlar ayrıca BTC değişimlerini hedefleyerek binlerce hesaba ve bitcoinlerin depolandığı dijital cüzdanlara erişebilir. Kötü şöhretli bir hack olayı 2014 yılında Mt. Japonya’da bir BTC borsası olan Gox, milyonlarca dolarlık BTC çalındıktan sonra kapanmaya zorlandı.

BTC Borsası Hacker

Tüm Bitcoin işlemlerinin kalıcı ve geri döndürülemez olduğunu bu özellik sorunludur. Nakit para ile uğraşmak gibidir: BTC ile yapılan herhangi bir işlem, yalnızca onları alan kişi bunları iade ederse geri alınabilir. Banka veya kredi kartı durumunda olduğu gibi üçüncü taraf veya ödeme işlemcisi yoktur, bu nedenle bir sorun olduğunda koruma veya itiraz kaynağı yoktur.

Sigorta Riski

Bazı yatırımlar Menkul Kıymetler Yatırımcıları Koruma Kurumu aracılığıyla sigortalanmaktadır. Normal banka hesapları , yargı yetkisine bağlı olarak belirli bir miktara kadar Federal Mevduat Sigorta Şirketi (FDIC) aracılığıyla sigortalanır. Genel olarak, BTC borsaları ve BTC hesapları herhangi bir federal veya hükümet programı tarafından sigortalanmaz. 2019’da ana bayi ve ticaret platformu SFOX, BTC yatırımcılarına FDIC sigortası sağlayabileceğini açıkladı, ancak sadece nakit içeren işlemler için.

Bitcoin Dolandırıcılığı Riski

Bitcoin, sahipleri doğrulamak ve işlemleri kaydetmek için özel anahtar şifrelemesini kullanırken, dolandırıcılar sahte BTC satmaya çalışabilir. Örneğin, Temmuz 2013’te SEC, BTC ile ilgili Ponzi planının bir operatörüne karşı yasal işlem başlattı. Bir başka yaygın dolandırıcılık biçimi olan BTC fiyat manipülasyonu vakaları da belgelenmiştir.

Market riski

Herhangi bir yatırımda olduğu gibi, Bitcoin değerleri de dalgalanabilir. Gerçekten de, BTC para değeri kısa varlığı üzerinde fiyatta vahşi dalgalanmalar gördü. Borsalarda yüksek hacimli alım ve satıma tabi olarak, “haberlere” karşı yüksek hassasiyete sahiptir. CFPB’ye göre, BTC fiyatı 2013’te tek bir günde% 61 düşerken, 2014’te bir günlük fiyat düşüş rekoru % 80 kadardı.

Bitcoin’in Vergi Riski

Bitcoin, vergi avantajlı emeklilik hesaplarına dahil edilmeye uygun olmadığından, yatırımları vergilendirmeden korumak için iyi, yasal seçenekler yoktur.

Related Posts

Leave a Reply

Döviz Fiyatları

Sell
Buy
USD
Us Dollar
34.4992
34.4372
EUR
Euro
36.4482
36.3826
GBP
Pound Sterling
43.8021
43.5749
KWD
Kuwaiti Dinar
112.8161
111.3589
JPY
Japenese Yen
22.2147
22.0685
CNY
Chinese Renminbi
4.7889
4.7270
PKR
Pakistani Rupee
0.1248
0.1232

Altın Fiyatları

Altın/Döviz/Coin Çevirici

Haber Bülteni Aboneliği

Güncel haberler ve size özel teklifler için bültene abone olun.

Yeni Yazılar

Ticari Gayrimenkul Piyasasında Riskler Artıyor: Temerrüt Oranları Yükselişte
18 Kasım 2024By
Kombi Bakımı ile Faturalarınızı Düşürün
17 Kasım 2024By
Oto Arıza Tespit Cihazlarının Avantajları ve Kullanım Alanları
12 Kasım 2024By

Bloomberg Tv


CryptoCurrencyUSDChange 1hChange 24hChange 7d
Bitcoin96,892 0.27 % 4.09 % 6.43 %
Ethereum3,133.0 0.03 % 0.29 % 2.80 %
Tether1.000 0.18 % 0.10 % 0.14 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.